Arganolie: geneesmiddel of kwakzalverij?

      Reacties uitgeschakeld voor Arganolie: geneesmiddel of kwakzalverij?

In de wereld van zalfjes, oliën en kruidentheetjes is er de afgelopen jaren wel het één en ander door het ijs gezakt. Een kruidenthee die bijvoorbeeld goed zou moeten zijn voor de stoelgang, bleek bijvoorbeeld kankerverwekkend te zijn. Daarnaast is de werking van bepaalde zalven en oliën ook nooit bewezen. Tegenwoordig is arganolie dé populaire olie voor mensen die erg bezig zijn met de verzorging van het eigen lichaam. De vraag die natuurlijk gesteld mag worden: is arganolie net zo’n olie als die olie die ik hierboven al even beschreef? Of is arganolie inderdaad genezend voor de huid? Wij van STBeap zochten het voor u uit.

De herkomst van arganolie
Voor sommigen is het misschien een nieuw begrip, arganolie. Maar deze olie is de laatste jaren ons land aan het veroveren. Oorspronkelijk komt arganolie uit Noord-Afrika en vaak uit Marokko. Deze olie wordt daar koud geperst en handmatig gewonnen. Vandaar dat arganolie best prijzig is. Dit zegt dus nog niet zoveel over de werking van de olie. Overigens is arganolie culinair te gebruiken of als verzorgende olie. Bijvoorbeeld om de huid mee in te smeren.

Hoe onderzoeken we de werking van arganolie?
Het is natuurlijk altijd moeilijk te zeggen of een olie echt werkt. Voor de ene persoon kan het een verlichtend gevoel brengen, een ander heeft helemaal geen idee of het ook maar iets gedaan heeft. Feit is wel dat de olie verzorgend is voor de huid. Bij de een kan dat ertoe leiden dat uitdroging tegengegaan wordt, terwijl de ander dat minder ondervindt.

Arganolie: geen rotzooi
Hard gezegd kunnen we concluderen dat arganolie absoluut geen rotzooi is. Veel mensen ervaren dit zo en zij hebben het aan het rechte eind. In het lab hebben we deze olie ontleed en gebleken is dat de mineralen en vitaminen wel degelijk aanwezig zijn in de olie.